معرفی دستگاه های دوربین مدار بسته DVR, NVR, HVR, XVR
در سیستم های مداربسته دستگاه های دوربین مداربسته مختلفی وجود دارد که عملیات رکوردر و ضبط کننده های مختلفی وجود دارند. هر کدام از آنها ویژگی و قابلیت هایی دارند که گاهی به علت اشتراکات زیاد اشتباه گرفته می شوند. در سیستم های دوربین مداربسته آنالوگ غالباً از دستگاه DVR استفاده می شود.دستگاه های دوربین مداربسته البته دستگاه XVR و HVR نیز در این سیستم مورد استفاده قرار می گیرند. هر دو آنها مانند DVR از سری دستگاه های ضبط کننده هستند.
در ابتدا در این مقاله به معرفی هر یک از این دستگاها می پردازیم و در انتها تفاوت آنها را ذکر می کنیم.
دستگاه DVR چیست؟ و چه کاربردی دارد
DVR که مخفف DIGITAL VIDEO RECORDER می باشد.در حقیقت یک ضبط کننده تصاویر مختصر شده یک سیستم کامپیوتری می باشد و اغلب آنها بر روی سیستم عملیاتی LINUX عمل می کنند.
این ضبط کننده های دیجیتال تصاویر،تصاویر آنالوگ را از دوربین های مدار بسته دریافت کرده و به صورت الکترونیکی ذخیره می کنند.
دستگاه های دوربین مداربسته کاربرد دستگاه های DVR چیست؟
دستگاه های دوربین مداربسته ضبط تصاویر دوربین های مداربسته : از طریق DVR می توان تصاویر دوربین مدار بسته را (توسط هارد دیسک نصب شده در دستگاه)ضبط و مجددا بازبینی یا پشتیبان گیری کرد.
مشاهده تصاویر دوربین های مدار بسته به صورت یکپارچه : با متصل کردن دستگاه به نمایشگر شما می توانید تصاویر تمامی دوربین های مداربسته را به صورت یکپارچه در یک صفحه ببینید.
تنظیم تصاویر و ضبط : به شما این امکان را می دهد که تصاویر را به نحوه دلخواه خود تنظیم کنید.این تنظیمات شامل تنظیمات نور و رنگ،تنظیمات نوع و زمانبندی ضبط خواهد بود.
دستگاه های دوربین مداربسته امکان اتصال به شبکه یا انتقال تصویر : از طریق پورت LAN موجود بر DVR می توانیم تصاویر دوربین های خود را به محیط های شبکه کامپیوتری وارد کرده یا آنها را از طریق اینترنت مشاهده کنید.
کنترل دوربین های گردان : از طریق پورت RS۴۸۵ موجود بر روی خود DVR می توانیم دوربین های گردان یا دوربین های زوم را کنترل کنیم
نقاط مثبت در استفاده از دستگاه DVR
هزینه کمتر و مقرون به صرفه بودن : قیمت همیشه از مهمترین فاکتورها برای خرید است.اگر از بودجه محدودی برخوردار هستید DVR را با کمترین قیمت و مناسب ترین کیفیت برای نظارت تصویری خود انتخاب نمایید.
عدم نگرانی از ضعیف شدن سیگنال : با توجه به این که دستگاه DVR بدون نیاز به اینترنت کار می کند،قطعا مشکل قطع شدن تصاویر یا ضعیف بودن سیگنال وجود نخواهد داشت.
دستگاه های دوربین مداربسته استفاده آسان و راحت : دوربین مداربسته آنالوگ نیاز به نرم افزار ندارند و به راحتی قابل استفاده می باشند.
دستگاه های دوربین مداربسته دستگاه NVR چیست؟
NVR مخفف عبارت Network Video Recorder است. وظیفه دستگاه NVR علاوه بر ذخیره سازی و مدیریت تصاویر ارائه قابلیت های تصویری ویژه ای همچون تشخیص چهره، تشخیص پلاک، شمارش افراد و … نیز هست.دستگاه های دوربین مداربسته دستگاه های NVR در واقع عملکردی مشابه سرورهای کامپیوتری دارند با این تفاوت که استفاده و راه اندازی آن ساده تر است.
وظایف دستگاه NVR
- ضبط تصاویر ارسالی از دوربین های تحت شبکه
- پخش زنده و یا بازپخش تصاویر
- تنظیم ویژگی های تصویر اعم از روشنایی، رنگ و …
- برق رسانی به دوربین ها (در صورت POE بودن دستگاه NVR)
- پردازش تصاویر (ویژگی های مختلف اعم از نقشه گرمایی، تشخیص چهره و …)
- ذخیره سازی تصاویر با استفاده از انواع حالت های ضبط
- دستگاه های دوربین مداربسته
- و …
خصوصیات دستگاه NVR
دستگاه ضبط NVR را می توان بر اساس خصوصیات گوناگونی دسته بندی کرد. آشنایی با این خصوصیات می تواند در هنگام انتخاب و خرید دستگاه ان وی ار مفید باشد. در ادامه به این خصوصیات اشاره می کنیم:
1.تعداد کانال:
دستگاه های NVR بر اساس تعداد کانال دسته بندی می شوند.دستگاه های دوربین مداربسته کانال در واقع تعیین کننده تعداد دوربین هایی است که دستگاه می تواند پشتیبانی کند. به طور معمول دستگاه های NVR موجود در بازار به ترتیب با تعداد کانال 4، 8، 16، 32، 64 و… تولید می شوند. علاوه بر این انواع 128 و 256 کاناله نیز وجود دارند که مختص مکان هایی با تعداد دوربین بالا مانند سازمان ها و کارخانجات بزرگ می باشند.
2. رزولوشن قابل پشتیبانی:
دستگاه های ضبط NVR تصاویر را با رزولوشن های مختلفی ذخیره می کنند. بر اساس مدل دستگاه، میزان رزولوشن قابل پشتیبانی متفاوت است. بر همین اساس دستگاه ان وی آر توانایی پشتیبانی از دوربین ها را تا رزولوشن مشخصی دارد. برای مثال چنانچه دستگاه دارای رزولوشن ضبط 5 مگاپیکسل باشد، دوربین هایی با روزلوشن 8 مگاپیکسل را ساپورت نکرده و تصاویر را نهایتا تا همان 5 مگاپیکسل ذخیره می کند.
3. دستگاه های دوربین مداربسته کیفیت ضبط در کانال ها:
باید به این نکته توجه داشته باشید که کیفیت ضبط در کانال های دستگاه NVR با یکدیگر متفاوت است. به این معنی که کیفیت ضبط در 8 کانال از یک ان وی آر 16 کاناله می تواند 5 مگاپیکسل، در 4 کانال 3 مگاپیکسل و در 4 کانال دیگر نیز 2 مگاپیکسل باشد.
4. تعداد هارد قابل پشتیبانی:
هر دستگاه NVR از تعداد معینی هارد با ظرفیت مشخص پشتیبانی می کند. معمولا دستگاه های NVR از 1، 2، 4، 8 و 16 هارد SATA پشتیبانی می کنند. برخی از مدل ها نیز قابلیت ساپورت هارد های اکسترنال یا ESATA را نیز دارند.
دستگاه های دوربین مداربسته XVR چیست
XVR را می توان یک نسخه پیشرفته و ارتقا یافته DVR دانست. زیرا این دستگاه به تمام فرمت های ویدئویی دوربین مداربسته مانند AHD، TVI، CVI و همچنین CVBS قدیمی سازگاری دارد. دستگاه های دوربین مداربسته این فرمت ها در واقع توسط شرکت های سازنده مختلف معرفی شده اند. در نتیجه اگر دوربین هایی از برندهای مختلف مثل هایک ویژن، داهوا، سامسونگ و… داشته باشید و XVR را از هر برندی که بخواهید بخرید، با دستگاه شما سازگار است و بدون مشکل کار می کند.دستگاه های دوربین مداربسته برخلاف DVR، که مستلزم داشتن دستگاه و دوربین های امنیتی با همان برند یا حداقل فرمت ویدیویی یکسان است.
مزیت دستگاه دی وی آر XVR
دستگاه های دوربین مداربسته شما هر دوربینی که بخواهید می توانید در سیستم داشته باشید: خرید XVR برای سیستم نظارتی، آزادی انتخاب بیشتری به شما می دهد. به عنوان مثال یک برند از دوربین مداربسته را به علت ویژگی های پیشرفته آنترجیح می دهید. به طور حتم می خواهید این دوربین ها به هر دستگاهی متصل شود. ایکس وی ار این امکان را برای شما فراهم می آورد. شما می توانید دوربین از هر برندی را به دستگاه متصل کنید.
کار با همان سیستم قبلی با عملکرد بهتر: ممکن است سیستم مداربسته قدیمی داشته باشید و بخواهید دوربینهای با کیفیت بالاتر و ویژگی برتر مانند دوربینهای پانوراما به آن اضافه کنید. این کار از طریق XVR بدون نیاز به تغییر دوربینهای قدیمی قابل انجام است. زیرا این دستگاه انعطافپذیری و سازگاری را برای همه انواع دوربین ها به منظور کار در یک سیستم نظارتی یکسان، فراهم میکند.
آیا قیمت XVR از DVR و NVR گرانتر است؟
دستگاه های دوربین مداربسته جواب منفی است! قیمت به طور کلی با قیمت DVR قابل مقایسه است. بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ به جای DVR های استاندارد به سمت تولید DVR هیبریدی یا XVR رفته اند و قیمت گذاری نیز این موضوع را نشان می دهد. در مقابل دستگاه NVR از قیمت بالاتری نسبت به دستگاه های DVR و XVR برخوردار است. دستگاه های DVR هیبریدی در گذشته بسیار گران قیمت بودند و این موضوع موجب می شد افراد کمتر به سمت خرید چنین دستگاهی بروند.
در مواردی فرد بجای اضافه نمودن یک یا چند دوربین IP به سیستم آنالوگ خود و خرید DVR هیبریدی ترجیح می داد کل سیستم را با سیستم تحت شبکه جایگزین کند. زیرا در برخی موارد هزینه بسیار کمتری برای فرد در برداشت و این جایگزینی بسیار مقرون به صرفه تر بود.دستگاه های دوربین مداربسته اما با ورود XVR ها مشتریان برای داشتن دوربین های مداربسته از هر دو تکنولوژی در یک سیستم مشکل چندانی ندارند.
آداپتور دوربین مدار بسته
آیینه دوربین دار
آیینه دوربین دار سیم کارتی
برد دوربین مداربسته 2mp
پک دوربین مدار بسته
پک دوربین هایک ویژن
پکیج دوربین 8 عددی
داهوا 16 کانال
- تعداد کانال ها:16 ورودی BNC
- قابلیت ساپورت دوربین های IP:تا 24 ورودی دوربین IP
- قابلیت سیستم هوشمند و هوش مصنوعی:بله دارای قابلیت های هوش مصنوعی و سیستم هوشمند
- بهره وری از تکنولوژی WizSense و SMD Plus:پشتیبانی می کند
- فناوری ذخیره سازی:H.265+/H.265
- پشتیبانی از فرمت های ویدیویی رایج بازار:از HDCVI/AHD/TVI/CVBS/IP پشتیبانی می کند
- مشخصات هارد دیسک:تک هارد و تا 16 ترابایت قابل ساپورت
- کیفیت ضبط تصاویر:تا کیفیت 4K قابلیت ضبط با HDMI را دارد
دستگاه 16 کانال XVR
دستگاه NVR تیاندی
دستگاه دی وی آر 5 مگاپیکسل
دستگاه هشت کانال داهوا DHI-NVR4108HS-4KS2/L
دستگاه های دوربین مداربسته HVR چیست
دستگاه های دوربین مداربسته ضبط هایبریدی یا HVR یک رکوردر ترکیبی است که در گذشته از قیمت بسیار بالایی برخوردار بود. به علت تطبیق پذیری آن به سرعت در میان مشتریان دوربین مداربسته شناخته شد. ضبطکنندههای ویدیوی هیبریدی (HVR) با سیگنالهای آنالوگ استاندارد و سیگنال دیجیتال سازگار هستند. دستگاه های دوربین مداربسته البته نیاز به تغییر انواع کانال ها مطابق نیاز کاربر وجود دارد. منظور این است که یک HVR 8 کاناله می تواند 4 کانال سیگنال آنالوگ و 4 کانال سیگنال دیجیتال باشد. به عبارت دیگر می توانید 4 عدد دوربین AHD / TVI / آنالوگ / CVI و 4 عدد دوربین های IP را در سیستم قرار دهید.
هزینهای که بابت این دستگاه میپردازید، موضوعی نیست که آنها را برای مصرفکنندگان بسیار جذاب کند. در HVR می توانید کانال های کاملا قابل قبول AHD / CVI / TVI / آنالوگ و دوربین های IP را متصل کنید. در واقع موضوع اصلی و مورد توجه در ارتباط با HVR، تعویض دوربین به جای DVR و تمام کابل سیستم خواهد بود. بسته به اندازه سیستم شما، این هزینه می تواند به مقدار قابل توجهی صرفه جویی شود. البته این موضوع در گذشته جنبه اقتصادی نداشت.
دستگاه های دوربین مداربسته به طور خلاصه، یک DVR هیبریدی 5 در 1 ، می تواند با دوربین های آنالوگ، دوربین های AHD، دوربین های CVI، دوربین های TVI و دوربین های IP را در سیستم متصل کند. اگر مشتریان انواع دوربین های فوق را داشته باشند، HVR و XVR گزینه خوبی است. اما اگر فقط دوربین های IP را در سیستم خود دارید، NVR گزینه بهتر و مناسب تری است.
فرمت های ویدئویی آنالوگ
دستگاه های دوربین مداربسته تکنولوژی های مختلفی برای ارائه کیفیت بالا در انتقال تصاویر دوربین مداربسته بر بستر کواکسیال معرفی شدند. هر کدام از این تکنولوژی ها توسط یکی از شرکت های بزرگ و سازنده دوربین مداربسته طراحی شد. در نهایت هر برند تنها از همان تکنولوژی خود پشتیبانی می کرد. به عنوان مثال دستگاه با تکنولوژی HD برند A با دوربین های برند B از تکنولوژی دیگر سازگار نبود. تنها تعداد دستگاه های محدودی این قابلیت را داشتند که دوربین از هر تکنولوژی را پشتیبانی کنند.
تکنولوژی HDTVI در دوربین های مداربسته هایک ویژن، HDCVI در دوربین های داهوا مورد استفاده قرار گرفت. این در ابتدای معرفی تکنولوژی ها بود و هم اکنون بسیاری از برندها از این تکنولوژی ها استفاده می کنند. AHD نیز در غالب دوربین های برند چینی مورد استفاده قرار گرفته است. در حال حاضر دستگاه های مختلف در کمپانی های بزرگ طراحی و تولید می شوند که بتوانند تمام فرمت های ویدئویی آنالوگ را پشتیبانی کنند. این حرکت از سمت شرکت های سازنده به دلیل باز نماندن از میدان رقابت صورت گرفت.
تفاوت دستگاه های دوربین مداربسته
روش کارکرد دستگاه دی وی آر (DVR)
دوربینهای مورد استفاده در دی وی آر، از نوع آنالوگ و آنالوگ hd است. این دوربینها نسبت به دوربینهای تحت شبکه، قیمتی پایین تر و مقرون به صرفه تر دارند. در این سیستم دوربینها، امواج آنالوگ را در ابتدا به ضبطکننده انتقال داده و سپس پردازش تصویر انجام میشود.
البته مدلهای جدید این دستگاه های دوربین مداربسته قابلیت ارسال تصویر در شبکه اینترنت و همچنین دسترسی از راه دور را نیز دارند. کارکردن با دستگاههای DVR – به خصوص DVR هایک ویژن – بسیار ساده بوده و پیچیدگی کمتری نسبت به سایر دستگاهها دارد؛ لازم به ذکر است دی وی آرها مدل های مختلفی دارند
دستگاه های دوربین مداربسته یکی دیگر از تفاوت دستگاه nvr و dvr و نکاتی همی که هنگام خرید DVR باید به آن توجه کنید، مربوط به مدل سیم کشی این دستگاه و دوربین های آنالوگ است. در این سیستم باید دوربین ها به صورت تک به تک به وسیله کابل کواکسیال، حتما به DVR متصل شوند. همچنین برای تامین برق مورد نیاز دوربینها نیازمند نوعی تقسیم کننده است تا بتوان برق تمامی دوربین های متصل شده را مهیا کرد.
دستگاه های دوربین مداربسته نحوه کارکرد دستگاه ان وی آر (NVR)
دستگاههای NVR در حقیقت انعطافپذیری بیشتری نسبت به دستگاههای DVR دارند. دلیل این امر این است که در این سیستم دوربینها به صورت فیزیکی به دستگاه متصل نمیشود، بلکه در یک شبکه قرار میگیرند و این بزرگترین فرق dvr و nvr است.
سیستمهای تحت شبکه، تصاویر را روی دوربینها پردازش کرده و بنابراین مقاومت بیشتری نسبت به دوربینهای سیستم دی وی ار دارند.
ان وی ار به طور کلی از دوربین های آی پی استفاده میکند و خود به تنهایی دستگاهی برای گرفتن تصاویر است. ضبط کنندههای این دستگاهها همچنین سیگنال دیجیتال را از دوربینها دریافت کرده و بدین ترتیب کیفیت فیلمهای ضبط شده به همون وضوح دادههای دریافتی است.
دستگاه های دوربین مداربسته هنگام خرید دستگاه DVR چه نکاتی باید مورد توجه قرار گیرند
تعداد دوربین های مدار بسته : باید بدانید چه تعداد دوربین مدار بسته می خواهید به آن وصل کنید،زیرا دستگاه DVR از نظر تعداد کانال ورودی انواع مختلفی دارد که از آن جمله می توان به ۱-۴-۸-۱۶ و یا ۶۴ کاناله آن اشاره نمود.بدین ترتیب می توان هر دوربین را با کابل جداگانه به یک کانال ورودی متصل کرد.
قابلیت ضبط صدا توسط دوربین های مدار بسته : اگر می خواهید در کنار ضبط تصاویر امکان ضبط صداهای اطراف نیز همزمان داشته باشید و دوربین های مدار بسته شما امکان ضبط صدا را دارند باید حتما DVR را انتخاب کنیدکه یک ورودی آن بتواند صداهای ضبط شده را دریافت نماید.
دستگاه های دوربین مداربسته تعداد فریم ضبط شده در هر ثانیه : FBS همان فریم بر ثانیه یعنی تعداد تصاویری که دستگاه می تواند در یک ثانیه ذخیره و نگهداری کند.
میزان حافظه مورد نیاز برای ضبط تصاویر دوربین های مدار بسته در دستگاه DVR : دستگاه DVR برای ذخیره و نگهداری تصاویر و صداهای ضبط شده دارای یک حافظه حافظه داخلی می باشد،که اندازه این حافظه به تعداد دوربین هایی که به دستگاه وصل می شوند و همچنین FBS و کیفیت ضبط بستگی دارد.
دستگاه های دوربین مداربسته فشرده سازی تصاویر : برخی از دستگاه های DVR دارای الگوریتم فشرده سازی می باشندکه از این طریق هر تعداد عکس با هر کیفیتی که مد نظرتان باشد در حافظه دستگاه ذخیره شود از طریق این الگوریتم فشرده سازی می شود و درنتیجه فضای کمتری اشغال خواهد شد.
دسترسی،کنترل و نظارت از راه دور : اگر بخواهید در هر لحظه از زمان و در هر مکانی که باشید به دوربین مدار بسته دسترسی داشته باشید باید از دستگاه دیجیتالی استفاده کنید که دارای ویژگی کنترل از راه دور باشد.
دستگاه های دوربین مداربسته امکان تهیه نسخه پشتیبان : برخی از دستگاه های دیجیتال قابلیت تهیه نسخه پشتیبان را دارند.بنابراین می توانید تصاویر و صداهای ضبط شده را به سی دی رایترها انتقال دهید.دردستگاه های جدیدتر پورت یو اس بی تعبیه شده که می توان فلش را به آن متصل کرد.
قابلیت هشدار در زمان دستکاری و حرکت غیر مجاز : مهم است که خود دستگاه ضبط کننده ویدئویی امنیت داشته باشد.اگر فردی دوربین مدار بسته را قطع کرد دستگاه بفهمد و به سیستم دزد گیر متصل باشد و آژیر بزند و عکس مظنون را برایتان ایمیل کند. برای داشتن این ویژگی باید دستگاهی بخرید که پورت خروجی آلارم و ارسال ایمیل را داشته باشد.
قابلیت ضبط حالت حرکتی : در صورتی که دستگاه شما از این قابلیت برخوردار باشد]زمانی که دوربین مورد نظر حرکتی را تشخیص بدهد،دستگاه از ۱۰ ثانیه قبل تر عملیات ضبط بر روی آن کانال را انجام می دهد.در واقع وقتی کسی نیست و موردی نیست ضبط نمی کند.سنسور هوشمندانه بر احساس حرکت را به ما می دهد.
قابلیت کنترل دوربین های چرخشی : دستگاه های DVR قابلیت کنترل دوربین های چرخشی را دارند.به این شکل که از طریق منوی موجود در دستگاه DVR در قسمت PTZ می توانید دوربین های چرخشی و گردان را هدایت و تنظیم کنید.
دستگاه های دوربین مداربسته مهم ترین تفاوت dvr و nvr
تفاوت در ظاهر و پورتها
نحوه پردازش تصاویر، اولین و مهم ترین فرق DVR با NVR
تفاوت در استفاده از دوربینها
دستگاه های دوربین مداربسته انعطاف پذیری
پهنای باند مصرفی شبکه
تفاوت در پشتیبانی و ذخیره اطلاعات
کیفیت و وضوح تصاویر
نصب و راه اندازی، هشتمین تفاوت دی وی آر و ان وی آر